Foto: Jørgen Jørgensen

Foto: Jørgen Jørgensen

Tegnet ud af boksen: 26 nye rækkehuse i Frederikssund

02. jul 2018

Boligens arkitekturanmelder, Nathan Romero Muelas, synes, rækkehusene på Gyldenstens Vænge i Frederikssund viser vejen til en løsning på nogle af præfabrikationens udfordringer.

For at blive køkkenchef i Frankrig har traditionen været, at man skulle bestå en særlig, enkel prøve: at lave en fransk omelet. Det er en ydmyg ret, med få ingredienser, men for den ægte kok kan der være et hav af muligheder og farer.


Danske arkitekters franske omelet er rækkehusbyggeriet. Vi er omgivet af gode rækkehuse, som vores bedstefædre og forældre byggede. Alligevel er det enkle på det seneste blevet det sværeste, og når jeg rejser rundt i den danske geografi, er det sjældent, jeg ser gode, nyere rækkehuse. Man ser næsten kun rækker af kedelige bokse, side om side, hver med deres eget lille stykke grønt. Det virker heller ikke til, at brugen af præfabrikerede elementer har hjulpet meget. Ofte er husene klædt i for mange forskellige materialer, typer af vinduer, farver, osv. – måske i et forsøg på at dække over de ensartede præfabrikerede klodser, som de er bygget med.


I vores søgen efter et anstændigt,  
moderne rækkehus gør vi holdt i Frederikssund. Vi besøger Gyldenstens Vænge, de nye familieboliger, som Frederikssund Boligselskab (KAB) har bygget i Sydby. Området fremtoner som en attraktiv forstad, tæt på naturen og arbejdspladser og med gode infrastrukturer. Udstykningsplanen for området er udformet med lange parkeringsbånd og grønne kiler og er primært udbygget med parcelhuse; en meget ønsket villabymodel, der dog er ret uinteressant set fra et bymæssigt eller arkitektonisk synspunkt. 

 

Raffineret enkelthed

Gyldenstens Vænge består af 36 Almen-Bolig+ boliger i to etager, distribueret i syv korte rækker. I stedet for at følge retningen på vejudlægget som naboerne, er rækkehusene placeret vinkelret på vejen. Og det lader til at være en god løsning, fordi der opstår en transparens imellem stængerne, samtidig med at passager imellem rækkerne bruges til at graduere relationen imellem det private og det fælles. Husene har et fælles ankomstområde og et hævet, gennemgående privat ankomstareal, der inviterer til naboskab omkring ankomststien, og fordi kun gavlen vender ud imod gaden, fremstår de korte rækker som individuelle villaer indpasset i konteksten.

Facaden imod haven

Sydvendte haver


De nye rækkehuse skiller sig også ud fra deres naboer på grund af enkelheden i deres design. Kun ét materiale indtager hoved­scenen: lærketræslister i et delikat vandret mønster. Disse lister i lærk kræver ikke vedligeholdelse og patinerer til en homogen sølvgrå overflade. Et kontinuerligt saddeltag forener yderligere volumen, hvilket gør, at husene fremstår mere som ét langt hus.


Men husets enkle volumen opmuntres af flere raffinementer. Fx er der de Middelhavsinspirerede skodder, der beskytter vinduerne. Deres funktion er selvfølgelig at kunne kontrollere solen og privatlivet, men de tilføjer også en uforudsigelighed til facaden, en forandring forårsaget af beboernes liv. 
Der er også de dobbelte pergolaer (placeret i nicherne imod haven) som på denne fantastiske solrige Grundlovsdag, hvor vi trænger os ind på livet hos disse familier, tegner smukke skyggemønstre over lærketræ-facadens noget strammere linjer. 


Ligeledes er der de lave mure, der adskiller træterrasserne og fremmer intimiteten haverne imellem. Med designet som blomsterkasser har de en blødgørende effekt på rækkehusenes geometri. 


Endelig er der gavlens rolige komposition, som er særligt vellykket, kun det store udkigsvindue bryder træoverfladen. At kigge her på de tynde lærketræslister, der møder saddeltaget, er en sjælden fornøjelse nu om dage, hvor vi er blevet vant til tykkere kanter på ikke mindre end 40 cm. 

 

Boksen åbnes

Rækkehusene i Frederikssund er bygget som færdigproducerede bokselementer kombineret i fire forskellige huse fra 76 til 130 m2 – men der er ikke meget kassebyggeri over dem. Den største lejlighed, vi besøger, er en 130 m2 stor gavllejlighed, hvor stueetagen har en pæn stor entré og et multianvendeligt køkken-spiserum med udgang til terrasse. Ved at gruppere trappen, teknikrum og toilet frigøres et lyst og ret stort rum, der fortsætter ud i haven, hvor vores vært, Helle, bruger meget af sin tid.

Vi går op på førstesalen for at opdage nogle af de forbedringer, der er sket i forhold til tidligere erfaringer med AlmenBolig+. Fx interiørudnyttelsen af tagprofilen, hvor tag-hældningen hjælper med at bryde med boksen. Sammen med ovenlyset over trappen, store siddevinduer og fraværet af skillevægge, skaber den et gennemlyst og dynamisk rum. Alt i alt mange gode tiltag. Kun én enkelt detalje undrer mig: hvorfor har husets eneste badeværelse ikke et vindue, når nu de er placeret i facaden? 

Østvendt gavl

 

Potentialer i begrænsninger

Da jeg var studerende, fantaserede underviserne på arkitektskolen om en fuldstændig industrialiseret konstruktion af vores huse, noget lignende den, vi har til vores biler, og med samme niveau af kvalitetskontrol. I dag ligner vores huse hinanden, men er alligevel stadig helt unikke. For at skabe almene boliger med den kvalitet, som håndværket tillod før i tiden – og specielt med de høje isoleringskrav, disse huse har (Lavenergiklasse 2020) – har vi brug for en vis industrialisering af byggeprocessen. Og jeg synes, rækkehusene i Frederikssund viser vejen til en løsning på nogle af præfabrikationens udfordringer.

Helles haveterrasse

Udgang til haven

Ullas 1. sal

Dette, sammen med den omhyggelige graduering imellem det private og det fælles, og et design, der forstår den subtile forskel imellem enkelhed og kedsomhed, gør Gyldenstens Vænge til medlem af en sjælden og måske uddøende dansk familie: Det gode rækkehus. 


Fagbladet Boligen nr. 4 - 2018

 

FAKTA

GYLDENSTENS VÆNGE FREDERIKSSUND
Type: 36 AlmenBolig+ Rammeaftale 4
Energiklasse: 2020
Byggeår: 2015-16
Sum: 49.2 mio. kr.
Areal: 3.855 m2
Bygherre: Frederikssund Boligselskab v/KAB
Bygherrerådgiver: DOMINIA A/S
Arkitekt og landskabsarkitekt: Tegnestuen Vandkunsten A/S
Ingeniør: SlotMøller A/S og Esbensen A/S
Totalentreprise: GVL Entreprise A/S
Boksleverandør: BM Byggeindustri

Læs også:

Annonce Annonce Annonce Annonce